Tävling

Polarvinterhoppet
Att vara tävlingsåkare/
tävlingsförälder
Tävlingsplanering säsong 23/24
Tester
Svenska tävlingar
Polarvinterhoppet
Polarvinterhoppet
Att vara tävlingsåkare/
tävlingsförälder
Tävlingsplanering säsong 23/24
Tester
Svenska tävlingar

Välkommen som tävlingsåkare i 

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

Du eller ditt barn har nu klarat tävlingstestet och får därmed chansen att börja tävla. Här får du ta del av nödvändig info till åkarens tävlingsdebut.

ÅKARLICENS
Åkare som deltar i test eller tävling ska ha licens. I licensen ingår en olycksfallsförsäkring som gäller under träningar/tävlingar samt resa till och från dessa. Avgiften 350 kr. betalas in till föreningen som sköter administrationen. Märk betalningen med LICENS och åkarens namn.
PROGRAM
Tränaren gör program och lär åkaren programmet under överenskomna tider. Det är viktigt att åkaren tränar på sitt program både på is och golv. Det är bra om ni filmar programmet när det är klart ifall åkaren glömmer det, samt roligt att se utvecklingen efter ett tag.

MUSIK
Åkaren får en låt av tränaren som hör till programmet. Låten registreras digitalt i tävlingssystemet av tränaren. Åkaren får även en skiva av tränaren, som alltid ska medfölja tävling. Se till att skivan är märkt med åkarens namn och längd på låt. 

TÄVLINGSDAGS
När det är dags för tävling kommer information i supertextgruppen för tävlingsåkare. Ni anmäler om ni vill följa med till de som anordnar tävlingen. All info kring aktuell tävling får ni av arrangerande förälder. 

TÄVLINGSKLASSER OCH ÅLDERSINDELNING

Test- och tävlingssystemet i konståkning håller på att revideras. Säsongen 23/24 kommer att vara en övergångsperiod, säsongen 24/25 kommer ändringarna att genomföras fullt ut. Nedan info gällande klasser och indelning är enligt säsongen 22/23:

I konståkning finns väldigt många tävlingsklasser indelat i olika kategorier beroende på ålder och uppnådda tester. Detta för att få så jämna och rättvisa grupper som möjligt. Alla som börjar tävla med endast tävlingstest är stjärnåkare, Här kan ni läsa mer om åldersindelning samt om de tre olika nivåerna: stjärn-, klubb och A och vad dessa innebär för er/ ert barns idrottande.

Åldersklasser 

Minior
Åkaren ska inte ha uppnått 11 år före den 1 juli*

Ungdom 13 

Åkaren ska ha uppnått minst 10 år men inte 13 år före den 1 juli*

Ungdom 15 

Åkaren ska ha uppnått minst 12 år men inte 15 år före den 1 juli*

Junior 

Åkaren ska ha uppnått minst 13 år men inte 19 före den 1 juli*

Senior 

Åkaren ska ha uppnått minst 16 år före den 1 juli*

*Avser 1 juli samma år som säsongen börjar.

STJÄRNÅKARE 

Testnivå: tävlingstest. 

Åkarna får feedback av bedömarna utan att poäng eller placeringar i de yngre klasserna utfärdas. Bedömningens syfte är att lyfta vikten av bra grundteknik och ren åkning. Stjärnåkare tävlar med lite kortare program än högre tävlingsklasser och utan krav på specifikt innehåll. Deltar främst på tävlingar i det egna distriktet. Detta är en lämplig nivå för nybörjare då åkarna kan fokusera på att ha roligt under tävlingsmomentet och lära sig hantera nerver och bygga självförtroende inför framtiden istället för att oroa sig över poäng eller placeringar.

KLUBBÅKARE 

Testnivå: minst 2+2.

Åkarna tävlar med poäng och placeringar. Klubbåkare får tävla i hela Sverige men har förtur till tävlingar i det egna distriktet. En bra plattform för åkarna att lära känna konståkningen ”på riktigt”, där de kan utvecklas i sin egen takt, antingen satsa vidare mot A-nivå eller fortsätta utvecklas och tävla med poäng och placeringar i den klassen man tillhör. Förbundet rekommenderar 6-10h is/vecka till åkare på klubbnivå, vilket vi strävar mot.

A-ÅKARE 

Testnivå: 2+3 minior, 3+3 ung 13, 4+4 ung 15 och uppåt 

Åkarna tävlar nationellt på tävlingar tilldelade av förbundet, först i A-serien och har därifrån möjlighet att med sina poäng kvala upp eller erhålla utmanarplats i Elitserien.


Mer info finns på Svenska konståkningsförbundets hemsida.  

Att åka på tävling

ANMÄLAN TILL TÄVLING
Tränare meddelar om åkare är redo för att tävla. Inför varje tävling kommer information och föräldern anmäler åkaren via anmälningslänk innan stoppdatum.

RESA OCH BOENDE VID TÄVLING

Stjärntävling: Om åkaren startar tidigt på morgonen (före kl 10) bekostas boendet av  föreningen bestämt/bokat boende i delat rum för åkaren. Mer info inför varje enskild tävling.

Hur många behöver boende? Var ska vi bo för att det ska bli så enkelt och billigt som möjligt för föreningen? I inbjudan finns det förslag/erbjudanden. Kolla där först. Vi har även något som heter Sportkort (fungerar på Scandic). Ibland får vi bättre pris med det, dock inte alltid, så värt att jämföra. Hotellen har även oftast som krav att en vuxen är ansvarig för varje rum. 

Man brukar kunna fakturera så då behöver man inte lägga ut/ta ut pengar. MEN avvakta först till schemat/en bekräftelse på att våra åkare kommit med på den aktuella tävlingen innan något bokas/betalas (om det inte är avbokningsbart).

TRANSPORT

Stjärntävling: Vårdnadshavare ansvarar för resan till och från tävlingen. Prata ihop dig med övriga föräldrar kring samåkning. Hur kommer vi dit? Vilken tid för avresa?  Avvakta med att boka/betala något innan ni fått bekräftat att vi fått plats och vilken tävlingsdag som är aktuell. Mer info inför varje enskild tävling kommer.

Klubbtävling: Hanteras separat av tävlingsansvarig förälder/styrelsen, varje tävling är unik.


SAMLING TÄVLINGSDAGEN
Preliminärt schema publiceras ca 2 v innan respektive tävling. 

De ansvariga meddelar kvällen innan tävling när åkarna ska vara på̊ ishallen (ca 1-1,5h innan tävlingsstart). Åkaren ska, om inte annat överenskommes, komma med färdig håruppsättning och kläder för uppvärmning på̊ golv till samlingstiden. Tränarna tar hand om åkarna före, under och efter träning/ tävling. Föräldrar hänvisas till läktare och är inte välkomna i omklädningsrum.

UPPVÄRMNING, UPPVÄRMNING PÅ IS OCH TÄVLING
Åkarna värmer först upp på̊ golv. Sedan tar man på sig dräkten och gör sig redo för isen. Det är ett visst antal minuters uppvärmning på is, där åkarna har möjlighet att öva på sitt program och olika moment från det. Under uppvärmningen står tränarna i båset och hjälper vid behov. När uppvärmningen är över är det dags för tävling och åkarna åker då sina program i turordning. Efter avslutat program belönas åkaren med ett pris i Kiss and Cryhörnan.

EFTER TÄVLING
Prisutdelning sker enligt schema i de klasser där placeringar delas ut. Vid stjärntävlingar får tränarna åkarnas bedömningar (stjärnprotokoll) och delar ut dem till åkarna.

FÖRHÅLLNINGSREGLER PÅ TÄVLING

  • Vi passar tider och lyssnar på ansvarig förälder/tränare
  • Vi håller ordning på våra saker under resa, vid övernattning och i omklädningsrummet
  • Vi peppar och stöttar varandra, hejar och applåderar alla åkare
  • Alla umgås med alla
  • Vi representerar klubben när vi är på tävling, därför beter vi oss ansvarsfullt och repsektfullt mot varandra och andra.
  • Använd gärna klubbkläder
  • Kom ihåg: Gör ditt bästa- vi åker konståkning för att det är roligt

Att ta med till tävlingen 

➢ Skridskor 

➢ Dräkt och strumpbyxor 

➢ Klubbkläder/annan överdragströja 

➢ Fingervantar 

➢ Kläder och skor för uppvärmning på golv 

➢ Hopprep och vattenflaska 

➢ Grejer för håruppsättning 

➢ Sax, plåster, ev mediciner

Info till den ansvariga tävlings föräldern 


Det är snart dags för säsongens första tävling. Varje aktivt barn ska ha en förälder som ansvarar för minst en tävling. Ett krav vi i föreningen har satt för att det ska flyta på bra och alla ska få vara delaktiga. Men kanske först och främst för att gynna vår förening som drivs ideellt och går runt tack vare engagerade föräldrar. Varje stjärntävling ska ha minst 1 st ansvarig förälder. Behövs mer hjälp – kontakta styrelsen. Vid B-tävling behövs 1-2 ansvariga föräldrar. Ni får själva dela upp mellan er vem som ansvarar för vad. Här kommer en liten checklista på vad man tex ska ansvara för (det kan variera lite från tävling till tävling) men i det stora hela är det detta: 


Anmälan

Inbjudan till tävlingar finns på: www.indta.se När är tävlingen? När är sista anmälningsdatumet (viktigt)? När man sammanställt en lista över de som önskar tävla skickas listan till Wilma som anmäler åkarna. Tänk på att vara ute i god tid så Wilma också har ett par dagar på sig att få in det. Därefter inväntar vi besked om våra åkare kommer med.

BetalningArrangerande förening skickar ut faktura till kansliet. Inget vi behöver göra där.

På plats
Hjälp åkarna med tider, var behjälplig till den tränare som är på plats, håll koll så de kommer upp till frukost etc etc. Där kan listan göras lång. Kan vara allt från visa dem till närmsta affär, påminna dem att äta, håruppsättning etc. (Tänk på att det går att livesända i vår privata facebook grupp. Men fråga åkaren först.)

Måltider
Är det övernattning så försöker vi alltid få ihop en gemensam måltid, oftast middag. Boka bord på lämpligt ställe för rätt antal Hämta ut pengar i förskott från kansliet alternativt lägg ut själv och lämna sen in blanketten matersättning. Inga kvitton behövs. Föreningen står för lunch 100kr, middag 150 kr för åkare samt tränare. De två ansvariga föräldrarna får sin helg betald av föreningen som tack för hjälpen. Det vill säga resa, boende tillsammans med åkarna samt gemensam måltid.

OBS
Glöm inte kolla av med någon i styrelsen när ni fått prisuppgifter på boende/transport eller något annat ni funderar över.

Konståkningsförbundet har gjort om testsystemet. Det började gälla 1 september 2023. Här finns information:

https://www.skatesweden.se/tavla/tester-teknikmarken

https://skate.webbplatsen.net/star/2023-2024/tavling/70917/index.htm

.

Tävlingsplanering säsongen 23/24, preliminärt

Planeringen är preliminär.

DatumTävlingens namnPlatsKategori
21/10PolarvinterhoppetGällivareStjärntävling
11-12/11Storfors plåttrofénPiteåStjärn- och klubbtävling
9/12Pitecupen (samordning sker inte av Maif)PiteåStjärntävling
2-3/12ÖvikscupenÖrnsköldsvikKlubbtävling
27-28/1  Sundsvallscupen SundsvallKlubbtävling
27/1Lombia cupKirunaStjärntävling
10-11/2Norrbotten cup/LulehoppetLuleåStjärn- och klubbtävling
24/2Ica kvantum cupPiteåStjärntävling
16/3DelfinpiruettenLuleåStjärntävling